Adres:
Firuzköy mahahllesi Firuzköy bulvarı no:210/4 Collet rezidans B blok daire :99 Avcılar-İstanbul
Cep Telefonu:
e-Dönüşüm uygulamalarından en çok mükellef sayısına sahip olan uygulamalardan olan e-Fatura ve e-Arşiv Fatura ile ilgili yanlış bilgilerden biri de herhangi bir tarihe geriye dönük fatura kesme işlemidir.
Kâğıt faturalarda; fatura koçanında kesilmiş olan bir önceki fatura tarihinden sonra istenen herhangi bir tarihe fatura düzenlenebiliyordu. Fatura düzenleme tarihi herhangi bir yerde belirtilmediği için bunun tespiti de mümkün değildi. e-Dönüşüm uygulamaları ile bu usulsüzlüklerin tespiti kolaylaşmış ve bu tür uygunsuz düzenlemelerin önüne geçilmiştir. Dolayısıyla geriye dönük olarak herhangi bir tarihe e-Fatura veya e-Arşiv Fatura kesilemez. Geriye dönük olarak fatura düzenlemesi yapılabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir.
Geçmiş tarihli e-Fatura veya e-Arşiv Fatura nasıl ve zaman düzenlenebilir?
Hizmet teslimlerinde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’nızı, hizmetin verildiği anda düzenlemeniz gerekmektedir. Sevk irsaliyesi ile yapılan satışlarda ise; e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’nızın malın teslim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde düzenlemeniz ve onaylamanız gerekmektedir.
Burada merak edilen bir diğer soru ise; mal tesliminden sonra faturanın düzenleneceği 7 gün süresi bir sonraki aya geçerse ne yapmalıyım? Bu durumda e-Fatura veya e-Arşiv Fatura içerisinde bulunan ayda düzenlenmelidir, ilgili fatura bir sonraki aya düzenlenemez.
7 günlük süreyi aşıp e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlersem sonucu ne olur?
Vergi Usul Kanunu’na göre; 7 günlük süreden sonra düzenlenen e-Arşiv Fatura hiç düzenlenmemiş sayılır. 7 günlük süre aşılsa bile, sistem faturayı düzenlemenize izin verir ancak sistemin imkân vermesi bu işlemin Vergi Usul Kanunu’na göre yapılabilir olduğu anlamına gelmez. 7 günü aşkın şekilde geriye dönük fatura düzenlenmesi durumunda bu usulsüzlükten dolayı %10 oranında ‘’Özel Usulsüzlük Cezası’’ kesilir.